Kogegrej

Facebooktwitter

På vores ture benytter vi oftest en kombination af kogesæt til madlavning og en mindre brænder til kogning af vand til kaffe, kakao, mm.

Udvalget af kogegrej er stort og det kan være svært at vælge. Et godt sted at starte er at se på dit behov og under hvilke forhold du skal bruge dit kogesæt.

Brændertype

Man kan grundlæggende tale om tre forskellige brændertyper, nemlig sprit, gas og multifuel brændere.

Spritbrænderen kan anvende sprit i flydende eller tablet form og tidligere var denne type brændere meget udbredte som kompakte selvstændige brændere og som den primære brænder til bla. Trangia. I dag anvendes spritbrændere sjældent da de har en lav effekt, er svære at håndtere og virker dårligt i koldt klima.

Gasbrænderen er idag den mest udbredte brænder og det skyldes primært at den har en høj effekt og er let at håndtere. Der findes en lang række kompakte brændere, men også kogesæt fra Primus, trangia, osv. fåes i dag med gasbrænder. Gasbrændere virker ikke i ekstremt koldt klima (under -20 grader, se sektion om gastyper) ligesom gas kan være svær at skaffe i mere eksotiske dele af verden.

Multifuel brændere kan typisk brænde både gas og brændbare væsker som sprit, petrolium og benzin. Desuden er den udstyret med en forvarmer som tillader brug i koldt klima. Ulempen er at denne type brændere er kompliserede at anvende og vedligeholde, hvorfor du bør overveje dit behov nøje før du anskaffer denne type brænder.

Trangia

Trangia er det klassiske valg når du skal anskaffe et kogesæt til turbrug. Et standard Trangia består af en todelt vindskærm, to gryder, en kombineret pande/låg, et håndtag til gryderne og endelig en brænder. Det hele pakkes sammen inden i vindskærmen sådan at det er relativt kompakt og beskyttet.

Trangiasæt
Trangiasæt
Pakket Trangiasæt
Pakket Trangiasæt

Standardbrænderen til Trangia har i mange år været en spritbrænder, men i dag kan du også få en gasbrænder eller multifuel brænder.

Primus PrimeTech Stove Set

For et par år siden meldte Primus sig endelig på banen, med en række kogesæt som egner sig til turbrug.

Primus PrimeTech Stove Set 2.3L (foto: Primus)

Vi anvender deres PrimeTech Stove Set 2.3L udgave som indeholder to gryder, hver på 2.3L. Sættet er stærkt inspireret af Trangia, men Primus har tilføjet lækre detaljer som f.eks. et låg med integreret si, gryde med varmeveksler og en meget driftsikker brænder som tilpasser gastrykket til en jævn forbrænding.

Sættet indeholder ikke en stegepande og vi medbringer derfor ofte en letvægst Primus pande som også passer perfekt på denne brænder.

Den effektive brænder i kombination med varmeveksler i gryden gør at dette sæt anvender ca. havlt så meget gas som et Trangia.

Primus Lite+

Primus Lite+ er en kompakt gasbrænder med integreret 0,7L krus/gryde/kaffekande.

Primus Lite+
Primus Lite+

Til Primus Lite+ kan man få en stempelkande indsats som passer direkte i gryden.

Primus Lite+ stempelkandeindsats
Primus Lite+ stempelkandeindsats

Brænderen skrues direkte på en gasdåse og anvendes 100g dåser kan brænder + gasdåse opbevares inden i gryden. Brænderen er udstyret med piezo tænding så du ikke skal rode med lighter eller tændstikker. Tak til Primus for den detalje.

Gryden med integreret varmeveksler langs kanten monteres fast på brænderen, med en ret velfungerende låsemekanisme. Dette betyder at du ikke har en åben flamme i teltet hvis den vælter og samtidigt giver det mulighed for at hænge brænderen op.

Brænderens effekt er opgivet til 1.500W og i praksis kan jeg konstatere at en fyldt gryde (dvs. ca. 700 ml) koger på ca. 3,5 min. Brændetiden på 100g gas er opgivet til en time. Brænderens ret lukkede design bevirke at den er ret tolerant overfor vind.

Lidt om gas

Gas er ikke bare gas og derfor skal du være opmærksom på hvad du køber.

Der anvendes typisk en blanding af propan, butan og isobutan i de gasdåser som købes til brændere. Disse tre gastyper har forskellige egenskaber som kan påvirke brænderens funktion, særligt i koldt vejr.

Propan (C3H8har et  kogepunkt på -42 grader, et damptryk på 858 kpa og et energiindhold på 49,58 Mj/kg.

Butan (C4H10) har et kogepunkt på -1 grad, et damptryk på 215 kpa og et energiindhold på 47,39 Mj/kg.

Isobutan (C4H10) har et kogepunkt på -12 grader, et damptryk på 310 kpa og et energiindhold på 45,59 Mj/kg.

Af ovenstående fremgår det tydeligt at i koldt vejr vil ren butan ikke virke, idet det pga. det høje kogepunkt ikke går på gasform. Her er det også værd at huske at når gassen går fra væske til dampform, afkøler den sig selv. Dette kan konstateres ved at gasdåsen bliver kold under brug. Ren propan kunne derfor se ud til at være det perfekte valg, men da det har et meget højt damptryk vil det kræve en meget solid og dermed tung gasdåse.

Vi har altså brug for en blanding med lavt kogepunkt, men som samtidigt holder damptrykket nede og her er en propan/isobutan blanding perfekt. Til sommerbrug kan den noget billigere propan/butan blanding dog anvendes.

Gasdåser fra anerkendte producenter som MSR og Primus indeholder typisk en blanding af 70 – 80% isobutan og 20 – 30% propan, mens billigere gasdåser fra byggemarkedet typisk indeholder ren butan, eller en blanding af propan og butan.

Problemet med den billige propan/butan blanding er at størstedelen (typisk ca. 70% af gassen) har et kogepunkt på -1 grad. Dette bevirker ved omgivende temperature under ca. 20 grader et lavt damptryk under brug, som igen giver et mærkbart effekttab på brænderen. Du bør gå helt udenom gasdåser med ren butan, selv til sommerbrug.